Regenboog

regenboogToen ik zondagmorgen naar Sijbekarspel reed, kwam ik onderweg drie regenbogen tegen. De laatste was precies boven de kerk. Waarop de koster grapte dat er misschien een pot goud in de kerk te vinden zou zijn. Ik heb altijd gedacht dat die uitvinding van een pot goud aan het einde van de regenboog een typisch Amerikaanse uitvinding was.

Op grond van oude volksverhalen zou de herkomst van de pot met goud echter uit Ierland komen. Daar wordt verteld dat de leprechaun, een mythische kabouter die het goud bewaakt voor de elven, zijn pot met goud verstopt heeft aan het einde van de regenboog. Die plek is een ideale plaats om zijn goud te verbergen want gewone mensen kunnen daar niet komen.

Op de terugweg zondagmorgen kwam ik opnieuw regenbogen tegen en de laatste was een volmaakte halve cirkel met een dubbele boog boven het weiland naast mijn afslag van de snelweg. Grappig is dat mijn associatie met de regenboog met me mee is gegroeid. Als kind tekende ik ze veelvuldig, al was de kleurvolgorde niet altijd de juiste, later op zondagschool hoorde je over de regenboog en het verhaal van de ark van Noach. Nog later zongen we bij het kampvuur díe geweldige spiritual ‘Noah found grace in the eyes of the Lord’:

Noah said Lord it’s gettin’ mighty dry
The Lord said Noah see My rainbow in the sky
Take all the creatures and people to earth
And don’t be more trouble than you’re worth

Zondag realiseerde ik me dat nu mijn eerste reactie op het zien van een regenboog was, dat ik me (h)erkent voelde, welkom in de wereld als vrouw getrouwd met een vrouw. De regenboog is ook het symbool voor de LHBT-gemeenschap. Juist in het afgelopen weekend stond het kerkelijke huwelijk op de agenda van de PKN. Een schier onmogelijke binnenkerkelijke discussie, over het al dan niet inzegenen van relaties, tussen de behoudende en vrijzinnige vleugels van de kerk. Gelukkig was dat bij ons huwelijk geen punt, vier jaar geleden, wij hebben de zegen gevraagd en gekregen. Dat bijzondere moment kwam weer in mijn gedachten bij die overdaad van zes regenbogen op één ochtend.